Let op: onze privacyverklaring is aangepast.   Bekijk hier onze vernieuwde privacyverklaring   

Vragen over winst?

Heeft u een vraag over de winstdeling? Dan vindt u op deze site de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen uw verzekeringsadviseur of met ons. 

Dit is ook een goed moment om te checken of uw gegevens nog juist zijn. En of uw verzekering nog bij uw huidige wensen en financiële situatie past. U kunt hiervoor een afspraak maken met een adviseur.

Plan een afspraak

Het is mogelijk dat uw verzekering niet meer bij uw huidige situatie past. Check daarom uw verzekering. Dat kan samen met een adviseur.

Wijziging doorgeven

Wilt u uw gegevens wijzigen, zoals uw adres, uw gezinssamenstelling of wilt u iemand meeverzekeren?

Geeft u dit eenvoudig digitaal door. Maakt u via mijn.ardanta.nl een account aan. Daar ziet u ook eventuele polissen die geen winstdeling kennen.

Ardanta geeft Antwoord

In Ardanta geeft Antwoord beantwoorden wij vragen van onze klanten. Dat doen we graag, want dat geeft voor iedereen duidelijkheid en nieuwe inzichten. En alleen dan kunt u een bewuste keuze rond uitvaart en verzekering maken.

Meest gestelde vragen over winstdeling
Waarom ontvang ik een winstdelingsbrief?

U heeft een uitvaartverzekering waarbij u mogelijk recht heeft op winstdeling.
U komt in aanmerking voor winstdeling als dit in uw polisvoorwaarden staat vermeld. Winstdeling kan leiden tot verhoging van de verzekerde waarde van uw uitvaartverzekering. De uitkering aan de uitvaartverzorger of begunstigde wordt daarmee hoger op het moment van overlijden.

De vaststelling van de winstdeling kan zijn op basis van winstdeling over het verzekerde kapitaal, over de opgebouwde voorziening of de zogenaamde P-Winstpot. Bij de veel gestelde vragen vindt u ook antwoord op wat dit inhoudt en hoe het winstpercentage wordt vastgesteld. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Waarom is de winstdeling op dit moment laag?

De winst is, afhankelijk van uw polistype en polisvoorwaarden, gebaseerd op één van de volgende rendementsmaatstaven:

  • U-rendement; dit is een externe rendementsmaatstaf die wordt gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars c.q. het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek;
  • T-rendement; dit is een externe rendementsmaatstaf die wordt gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars c.q. het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek;
  • Beleggingsrendement van de verzekeraar.

Het beleggingsrendement is voor een groot deel afhankelijk van de rentestand. De rentestand is de laatste jaren extreem laag geweest, onder andere als gevolg van economische ontwikkelingen en door maatregelen van de Europese Centrale Bank.

Daarnaast moet de verzekeraar  voldoen aan wettelijke solvabiliteitseisen en moet daarom zorgvuldig en voorzichtig beleggen. Minder risicovol beleggen betekent dus ook een lager beleggingsrendement.

Bovengenoemde factoren verklaren waarom de winstbijschrijving mogelijk lager is dan uw verwachtingen.

Waarom heb ik al wel een winstdelingsbrief ontvangen, maar mijn familieleden nog niet?

Dat is mogelijk als u niet op hetzelfde adres woont. Wij versturen de winstbrieven namelijk gefaseerd. Woont u wel op hetzelfde adres? Dan ontvangt u de brieven op hetzelfde moment. 

Waarom krijg ik meer of minder winstdeling dan mijn familieleden?

Het eventuele winstdelingsbedrag is afhankelijk van diverse factoren, waaronder bijvoorbeeld het type polis, het type winstdeling, de ingangsdatum van uw polis, het garantierendement (dit is het rendement waarmee de verzekeraar uw premie voor de verzekering heeft vastgesteld) en het verzekerde kapitaal. Er zijn bijvoorbeeld polissen die een garantierendement van 4% in de premie verwerkt hebben, maar er zijn ook polissen die een garantierendement van bijvoorbeeld 2% of 3% in de premie verwerkt hebben. Het garantierendement is onder andere afhankelijk van het economische klimaat op het moment van afsluiten van de polis.

De rentestand is de laatste jaren extreem laag geweest, onder andere als gevolg van economische ontwikkelingen en door maatregelen van de Europese Centrale Bank. Wat dit voor gevolgen heeft voor de winstdeling, zal in onderstaand voorbeeld duidelijk worden gemaakt voor een winstdelingsregeling op basis van overrente:

Persoon A en persoon B hebben exact hetzelfde polistype, winstdelingstype en verzekerd kapitaal. De ingangsdatum van de verzekeringen is echter niet gelijk. Toen persoon A de verzekering afsloot was er sprake van een garantierendement van 4% in de premie; voor persoon B was dit 2%.

Persoon A (garantierendement van 4%) zal in dit geval een lager bedrag aan winstdeling ontvangen dan persoon B (garantierendement van 2%). Er geldt dus: hoe hoger het garantierendement in de premie, hoe lager het winstdelingsbedrag zal zijn. Dit verklaart waarom u meer of minder winstdeling ontvangt dan uw familieleden.

Hoe vaak ontvang ik een winstdelingsbrief?

Is de waarde van uw winstdelende verzekering hoger dan € 5.000? Dan ontvangt u jaarlijks een winstdelingsbrief.
Is de waarde van uw winstdelende verzekering minder dan € 5.000? Dan sturen wij u één keer in de vijf jaar een winstdelingsbrief. De eventuele winst berekenen wij uiteraard jaarlijks. En wij schrijven deze winst ook jaarlijks bij. Dit is altijd voor u inzichtelijk op mijn.ardanta.nl.

Moet ik voor de winstdeling extra premie betalen?

Nee, u hoeft geen extra premie te betalen. Uw premie blijft hetzelfde.

Waarom ontvang ik meerdere winstdelingsbrieven?

Het is mogelijk dat u meer dan één polis op uw naam heeft, omdat u in het verleden uw verzekering heeft verhoogd. Voor deze verhoging is een nieuwe verzekering aangemaakt. Het kan voordeliger voor u zijn om de polissen samen te voegen tot één polis, dit kunt u bekijken via Mijn Ardanta. Ook uw adviseur kan dit voor u nakijken.

Welk type winstdeling is voor mij van toepassing? En hoe wordt het winstpercentage vastgesteld?

De vaststelling van het winstpercentage is in de polisvoorwaarden geregeld en is als volgt weer te geven (het polistype betreft de eerst drie posities van het polisnummer).

Polistype Winstregeling   Vaststellen percentage winst
KKU, VZP, VZS
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
LVA, LVB, LVC, XGO
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
ADS, FBN, FPN, FBL, FPL, GAU, VAG, VAN, VOG, VON, SAG, SAN, SDS
Overrente Rendement op beleggingen
FCN, FCG, FCM, FC2
Overrente U-Rendement (staatsleningen)
LNA, LNB, LN1, LN2
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
X2H, XG9, XNO, XGD, XNP, XNQ
Winstpot Rendement op beleggingen
X3G, XNR, XNK, X2M, X4N, XGB, XN9, XNB
Overrente Rendement op beleggingen
XGC, XGN
KBW (Kapitaal Basis Winst) Vast percentage van 1%
DAC,  DAE, DAF, DAG, DAH, DAI, DAJ, DAL
Overrente T-Rendement (Staatsleningen)

Winstpot
In de polisvoorwaarden leest u of winstdeling vanuit winstpot voor u van toepassing is. Leest u hier wat winstdeling vanuit de winstpot inhoudt.

Meest gestelde vragen in het algemeen
Ik wil een account aanmaken voor Mijn Ardanta. Waarom lukt dit niet?

Gebruikt u wel het polisnummer van Ardanta dat in de brief vermeld staat? Ook moet het Ardanta-polisnummer en de geboortedatum met elkaar overeenkomen. Gebruikt u bijvoorbeeld het polisnummer van uw partner en uw geboortedatum, dan vindt het systeem geen match. Lukt het nog niet? Neemt u dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is (053) 488 11 22. We zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur bereikbaar.

 

 

 

Ik heb al jaren een uitvaartverzekering. Zijn de nieuwste verzekeringen van Ardanta ook voor mij beschikbaar?

Wij vinden het vanzelfsprekend dat de nieuwste verzekeringen van Ardanta ook voor u beschikbaar zijn. Dit kan voordelig en/of interessant voor u zijn, bijvoorbeeld omdat de kenmerken van het product beter bij uw situatie passen (zoals b.v. vrije keuze van uitvaartverzorger). Maar ook omdat u misschien minder premie hoeft te betalen. Dit is afhankelijk van uw bestaande uitvaartverzekering en van uw persoonlijke wensen. 

Wilt u weten of het voor u ook voordelig en/of interessant is om uw verzekering om te laten zetten?

Maak hiervoor een afspraak met uw onafhankelijke verzekeringsadviseur of met een adviseur van Ardanta.

Ik betaal voor meer dan één polis op mijn naam. Kan dat?

Het is mogelijk dat u meer dan één polis op uw naam heeft staan, omdat u in het verleden uw verzekering heeft verhoogd. Voor deze verhoging is een nieuwe verzekering aangemaakt. Het kan voordeliger voor u zijn om de polissen samen te voegen tot één polis. Heeft u een onafhankelijke verzekeringsadviseur? Dan kan hij of zij dit voor u nakijken. Heeft u geen adviseur? Neemt u dan contact met ons op. 

Ik wil een wijziging doorgeven. Hoe kan ik dit doen?

U kunt wijzigingen doorgeven op uw persoonlijke Mijn Ardanta omgeving. Log hiervoor in door te klikken op de 'inloggen' knop bovenaan deze pagina. Heeft u nog geen account? Dan kunt u inloggegevens aanvragen via account aanmaken.

Komt u er niet uit? Neemt u dan contact met ons op via de chat of bel met onze Klantenservice (053) 488 11 22.

Ik heb een dienstenverzekering en kan geen polischeck doen. Waarom kan dit niet?

Het klopt dat u dan geen polischeck kunt doen. Ardanta kent veel verschillende soorten dienstenverzekeringen. Daarom is het niet mogelijk om de polischeck online te doen. Wilt u weten of de verzekering nog steeds bij uw wensen past? Neemt u dan contact op met uw adviseur.

Mijn vraag staat er niet bij. Hoe kan ik mijn vraag stellen?

Als uw vraag niet bij de meest gestelde vragen staat, neemt u dan contact met ons op via de chat of bel met onze Klantenservice (053) 488 11 22.