Let op: onze privacyverklaring is aangepast.   Bekijk hier onze vernieuwde privacyverklaring   

Vragen over winst?

Heeft u vragen over de winstbrief? Op deze site vindt u de meest gestelde vragen. Staat het antwoord er niet, neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Ook heeft uw polis zo af en toe een check nodig … want zijn uw wensen nog hetzelfde als op het moment dat u de verzekering afsloot? Veel mensen willen er niet mee bezig zijn. Dat is niet zo gek. Daarom proberen we het u zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat geeft rust.

Plan een afspraak

Het is mogelijk dat uw verzekering, ondanks winstdeling, niet meer bij uw huidige leven past. Check daarom uw verzekering. Dat kan samen met een adviseur.

Wijzigingen en overzicht

Een wijziging geeft u eenvoudig door via Mijn Ardanta. O.a. het doorgeven van een adreswijziging, het aanmelden van een kind of het automatisch afschrijven van uw premie. 

Ook ziet u op Mijn Ardanta hoe u bent verzekerd.

Contact

Heeft u een vraag die niet bij de meest gestelde vragen staat? Neem dan contact op met uw adviseur of gebruik het contactformulier. 

Meest gestelde vragen over winstdeling
Waarom ontvang ik een winstdelingsbrief?

U heeft een uitvaartverzekering waarbij u mogelijk recht heeft op winstdeling.
U komt in aanmerking voor winstdeling als dit in uw polisvoorwaarden staat vermeld. Winstdeling kan leiden tot verhoging van de verzekerde waarde van uw uitvaartverzekering. De uitkering aan de uitvaartverzorger of begunstigde wordt daarmee hoger op het moment van overlijden.

De vaststelling van de winstdeling kan zijn op basis van winstdeling over het verzekerde kapitaal, over de opgebouwde voorziening of de zogenaamde P-Winstpot. Bij de veel gestelde vragen vindt u ook antwoord op wat dit inhoudt en hoe het winstpercentage wordt vastgesteld. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Waarom valt de winstdeling op dit moment tegen?

De winst is, afhankelijk van uw polistype en polisvoorwaarden, gebaseerd op één van de volgende rendementsmaatstaven:

  • U-rendement; dit is een externe rendementsmaatstaf die wordt gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars c.q. het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek;
  • T-rendement; dit is een externe rendementsmaatstaf die wordt gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars c.q. het Centrum voor de Verzekeringsstatistiek;
  • Beleggingsrendement van de verzekeraar.

Het beleggingsrendement is voor een groot deel afhankelijk van de rentestand. De rentestand is de laatste jaren extreem laag geweest, onder andere als gevolg van economische ontwikkelingen en door maatregelen van de Europese Centrale Bank.

Daarnaast moet de verzekeraar  voldoen aan wettelijke solvabiliteitseisen en moet daarom zorgvuldig en voorzichtig beleggen. Minder risicovol beleggen betekent dus ook een lager beleggingsrendement.

Bovengenoemde factoren verklaren waarom de winstbijschrijving mogelijk lager is dan uw verwachtingen.

Waarom heb ik al wel een winstdelingsbrief ontvangen, maar mijn familieleden nog niet?

Dat is mogelijk als u niet op hetzelfde adres woont. Wij versturen de winstbrieven namelijk gefaseerd. Woont u wel op hetzelfde adres? Dan ontvangt u de brieven op hetzelfde moment. 

Waarom krijg ik meer of minder winstdeling dan mijn familieleden?

Het eventuele winstdelingsbedrag is afhankelijk van diverse factoren, waaronder bijvoorbeeld het type polis, het type winstdeling, de ingangsdatum van uw polis, het garantierendement (dit is het rendement waarmee de verzekeraar uw premie voor de verzekering heeft vastgesteld) en het verzekerde kapitaal. Er zijn bijvoorbeeld polissen die een garantierendement van 4% in de premie verwerkt hebben, maar er zijn ook polissen die een garantierendement van bijvoorbeeld 2% of 3% in de premie verwerkt hebben. Het garantierendement is onder andere afhankelijk van het economische klimaat op het moment van afsluiten van de polis.

De rentestand is de laatste jaren extreem laag geweest, onder andere als gevolg van economische ontwikkelingen en door maatregelen van de Europese Centrale Bank. Wat dit voor gevolgen heeft voor de winstdeling, zal in onderstaand voorbeeld duidelijk worden gemaakt voor een winstdelingsregeling op basis van overrente:

Persoon A en persoon B hebben exact hetzelfde polistype, winstdelingstype en verzekerd kapitaal. De ingangsdatum van de verzekeringen is echter niet gelijk. Toen persoon A de verzekering afsloot was er sprake van een garantierendement van 4% in de premie; voor persoon B was dit 2%.

Persoon A (garantierendement van 4%) zal in dit geval een lager bedrag aan winstdeling ontvangen dan persoon B (garantierendement van 2%). Er geldt dus: hoe hoger het garantierendement in de premie, hoe lager het winstdelingsbedrag zal zijn. Dit verklaart waarom u meer of minder winstdeling ontvangt dan uw familieleden.

Hoe vaak ontvang ik een winstdelingsbrief?

Is de waarde van uw verzekering hoger dan € 5.000? Dan ontvangt u jaarlijks een winstdelingsbrief.
Is de waarde van uw verzekering minder dan € 5.000? Dan sturen wij u één keer in de vijf jaar een winstdelingsbrief. De eventuele winst berekenen wij uiteraard jaarlijks. En wij schrijven deze winst ook jaarlijks bij. Dit is altijd voor u inzichtelijk op mijn.ardanta.nl.

Moet ik voor de winstdeling extra premie betalen?

Nee, u hoeft geen extra premie te betalen. Uw premie blijft hetzelfde.

Waarom ontvang ik meerdere winstdelingsbrieven?

Het is mogelijk dat u meer dan één polis op uw naam heeft, omdat u in het verleden uw verzekering heeft verhoogd. Voor deze verhoging is een nieuwe verzekering aangemaakt. Het kan voordeliger voor u zijn om de polissen samen te voegen tot één polis, dit kunt u bekijken via Mijn Ardanta. Ook uw adviseur kan dit voor u nakijken.

Welk type winstdeling is voor mij van toepassing? En hoe wordt het winstpercentage vastgesteld?

De vaststelling van het winstpercentage is in de polisvoorwaarden geregeld en is als volgt weer te geven (het polistype betreft de eerst drie posities van het polisnummer).

Polistype Winstregeling   Vaststellen percentage winst
KKU, VZP, VZS
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
LVA, LVB, LVC, XGO
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
ADS, FBN, FPN, FBL, FPL, GAU, VAG, VAN, VOG, VON, SAG, SAN, SDS
Overrente Rendement op beleggingen
FCN, FCG, FCM, FC2
Overrente U-Rendement (staatsleningen)
LNA, LNB, LN1, LN2
KBW (Kapitaal Basis Winst) Maatschappijrendement
X2H, XG9, XNO, XGD, XNP, XNQ
Winstpot Rendement op beleggingen
X3G, XNR, XNK, X2M, X4N, XGB, XN9, XNB
Overrente Rendement op beleggingen
XGC, XGN
KBW (Kapitaal Basis Winst) Vast percentage van 1%
DAC,  DAE, DAF, DAG, DAH, DAI, DAJ, DAL
Overrente T-Rendement (Staatsleningen)

 

Wat houdt winstdeling vanuit de winstpot in?

In de polisvoorwaarden leest u of winstdeling vanuit winstpot voor u van toepassing is. Of gaat u naar de vraag 'Welk type winstdeling is voor mij van toepassing'. Wat winstdeling vanuit de winstpot inhoudt, leest u hier

Meest gestelde vragen in het algemeen
Ik wil een account aanmaken voor Mijn Ardanta. Waarom lukt dit niet?

Gebruikt u wel het polisnummer van Ardanta dat in de brief vermeld staat? Ook moet het Ardanta-polisnummer en de geboortedatum met elkaar overeenkomen. Gebruikt u bijvoorbeeld het polisnummer van uw partner en uw geboortedatum, dan vindt het systeem geen match. Lukt het nog niet? Neemt u dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is (053) 488 11 22. We zijn van 8.00 tot 17.30 uur bereikbaar.

 

 

 

Ik heb een verouderde verzekering. Zijn de nieuwste verzekeringen van Ardanta ook voor mij beschikbaar?

Wij vinden het vanzelfsprekend dat de nieuwste verzekeringen van Ardanta ook voor u beschikbaar zijn. Het is daarom mogelijk om uw huidige uitvaartverzekering om te zetten in een nieuwe uitvaartverzekering. Dit kan voordelig en/of interessant voor u zijn, bijvoorbeeld omdat de kenmerken van het product beter bij uw situatie passen (zoals b.v. vrije keuze van uitvaartverzorger). Maar ook omdat u misschien minder premie hoeft te betalen. Dit is afhankelijk van uw huidige uitvaartverzekering en van uw persoonlijke wensen. Wilt u weten of het voor u ook voordelig en/of interessant is om uw verzekering om te laten zetten? Neemt u dan contact op met uw adviseur. Heeft u geen adviseur? Dan helpen we u graag verder. Gaat u naar hulp bij check verzekering.

Ik betaal voor meer dan één polis op mijn naam. Kan dat?

Het is mogelijk dat u meer dan één polis op uw naam heeft staan, omdat u in het verleden uw verzekering heeft verhoogd. Voor deze verhoging is een nieuwe verzekering aangemaakt. Het kan voordeliger voor u zijn om de polissen samen te voegen tot één polis. Uw adviseur kan dit voor u nakijken of neem contact met ons op.

Ik wil een wijziging doorgeven. Hoe kan ik dit doen?

U kunt uw wijzigingen heel eenvoudig doorgeven via mijn.ardanta.nl of via ons wijzigingsformulier. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld een adreswijziging, opzeggen van de verzekering of het overdragen van de verzekering.

Ik heb een dienstenverzekering en kan geen polischeck doen. Waarom kan dit niet?

Het klopt dat u dan geen polischeck kunt doen. Ardanta kent veel verschillende soorten dienstenverzekeringen. Daarom is het niet mogelijk om de polischeck online te doen. Wilt u weten of de verzekering nog steeds bij uw wensen past? Neemt u dan contact op met uw adviseur.

Mijn vraag staat er niet bij. Hoe kan ik mijn vraag stellen?

Staat uw vraag er niet bij? Dan helpen we u graag verder via mail of telefonisch. Gaat u naar het contactformulier. Of op telefoonnummer (053) 488 11 22, zijn we van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur bereikbaar.